Статия за ПЪРВИТЕ...

Първият автомобил

Преди 133 години, германският инженер Карл Бенц, създава първото подобие на съвременния автомобил - бензиновата триколка. Той е и първият, който получава патент през 1886г. за автомобил с бензинов двигател.
Но всяка начало е трудно. Докато твори своето изобретение, полицията забранява на Карл Бенц да шофира, но неговата съпругата и децата му се качват на моторната триколката и тръгват из Германия, за да я покажат на всички.
бензинова триколка

Първата химикалка

Химикалката е изобретена от Ласло Брио, унгарски журналист от 1938г.
Не по-маловажен обаче е Джон Лоуд, който през 1888г. за първи път патентова резервоарчето за мастило и завъртащото се  топче, което го пропуска.
химикалка

Първите слънчеви очила

В една от фрезките на италианският художник Томазо де Модена, за първи път се виждат нарисувани очила (1352г.). Дръжките за очила обаче идват по-късно през 1727г. от Едуард Скарлет , който идва от семейство да английски оптици. По-късно, през 1750г. Джеймс Ейскоу експериментира с различното затъмнение на стъклата и разбира, че с тяхна помощ се подобряват някои от зрителни недостатъци.
Днешните слънчеви очила стават популярни чак през 30-те години на 20-и век, когато Сам Фостер продава първия чифт като моден аксесоар. До края да 20 век, слънчевите очила минават през много трансформации както като дизайн, така и като качество.
очила

Първото червило

Всичко започва от времето на Клеопатра 69 пр.Хр. Макар и да изглежда примитивно в днешно време, тя е използвала червени бобулечки, за да придаде по-ярък цвят на устните си. Жените използвали и  различни мравки за получаване на подходящ нюанс на червеното. Изразът "Целувка на смъртта" идва от вредната смес от йод, бром и растителни оцветители, която египетските жени използвали за създаване на червило.
По-късно през 16ти век английската кралица Елизабет I и придворните ѝ дами, използвали за червило смес от пчелен восък и червен живачен сулфид.
За първи път червилото се слага в опаковка през 1915г. от Морис Леви.

червило

Първият чадър

За родината на чадъра се смята Китай. Историята му датира 21 година пр. Хр., когато Уанг Манг прави сгъваем церемониален чадър.
Чадъра е символ за власт, за това само императорите и фараоните от древен Египет са ги ползвали.
В началото на17ти век, чадърът придобива своята популярност и на други места в света като са се е ползвали първоначално за дъжд.
чадър