Великден по света и у нас!

Великден е един от най-важните празници. Празнува се като възкресението на сина Божи – Исус Христос. Този празник се отбелязва не само от Православната, но също така от Протестантската и Католическата църква. На този празник се чества връщането на Исус Христос към живота на третия ден, след като е разпънат на кръста. Великден се посреща винаги преди полунощ в събота вечерта.
Празнуването на Великденските празници по света е различно в зависимост от народните вярвания и предания.

България

Яйцата, козунака и агнето са три от основните елементи на великденската празнична трапеза. Традицията е великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък и в съботния ден, преди празника. Първото яйце винаги се боядисва в червено, след което се рисува на кръст по челата на децата с него, за да са здрави и румени през цялата година. То се поставя пред иконата в дома, като се пази до следващия Великден.
Боренето с великденските яйца е една от най-забавните традиции на Великден. Обичаят символизира борбата за победа и здраве през цялата година. Както вече споменахме козунакът е друго основно за празничната трапеза. Обикновено домакинята на къщата ги меси в различни плетеници, красиви и сложни форми. Месото, което се яде на Великден е агнешко.

BG easter

САЩ

Обичаите там много приличат и на нашите , като най-важната част от Великден е боядисването на яйцата. То  също като в България е определено за съботата преди Великден. Традициите повеляват боядисаните яйца да бъдат скрити из двора и на Великден трябва да бъдат открити. Друга традиция включва Великденския заек. Според тази традиция боядисани и шоколадови яйца, както и други лакомства се носят от Великденския заек в кошница. Великденския обяд е подобен на този в България, като задължително включва печено месо. На места се приготвя и плодова торта.

Полша

На красиво украсена великденска трапеза се слагат студени месни закуски, сред които най-уважаван е белият колбас (подправен със сол, пипер, мускатово орехче, чесън и майорана ),поднесен с цвекло. Също така се нареждат домашно приготвени печива като са макови щрудели и направеното от разтопена захар агне в памет на Христовото Възкресение. Само на този празник се поднася и специалният хляб „пасха“, изпечен от ръжено брашно с мая. Отгоре той се маже със свинска мас и се украсява с кръст от тесто.

Русия

Празника там е наричан още и „Цар на дните“. Това за руснаците е най-обичания и тачен празник и по традиция на празничната трапеза ястията са толкова на брой, колкото са и дните на най-продължителния пост. Най-яркият символ на празника са разноцветни. Още на сутринта на Велики четвъртък се пекат кулики – разновидност на нашия козунак, а вечерта се приготвя и традиционната „пасха“ от сметана, стафиди, извара и  яйца. На Великденската трапеза присъстват и традиционните печива с мая – пироги, млини и медени питки. Разнообразието от блюда е направо поразително: печено свинско, шунка, агнешко, пълнени патици, пуйки и гъски, млечни прасенца, домашни колбаси, сьомга, сирена и други.

russia

Германия

В Германия празника се нарича „Остерн“. Най - важната част от него е Великденското дърво. Украсяването му започва поне седмица преди самият празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки. В някои региони празника се отбелязва и с великденската езда. Мъжете се обличат официално във фракове и яздят празнично украсени коне от село до село, за да оповестяват Великден. 
На трапезата присъстват традиционни гозби като агнешко печено, риба и ваниловият козуначен сладкиш „гугелхупф”.  

Италия

За разлика от нашите Великденски обичаи, които основно се свързват с боядисването на яйцата, в Италия то е останало само в някои отделни райони. Там шоколадовите великденски яйца изобилстват в магазините, увити в гланцова хартия и пълни с изненади. А вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто Великденски гълъб (Colomba) – икона на светия дух. Непременно се гощават и с агнешко месо, като за гарнитура се поднася печен в жар.

italia

Франция

Там празника се наричат „Пак” и се празнува по много тържествен начин. В дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпъването и смъртта на Христос.  В тази връзка, в Париж се правят шоколадови камбани да ръка.
Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата ги търсят. За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, както и традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са популярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.
През великденските празници на голяма почит са и омлетите. В понеделник, вторият ден на Великден, цялото семейство започва да прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.