БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА

Знаете, че нашата прекрасна родина България има огромно културно наследство. Шевиците разказват много за живота на нашите предци.
Българските шевици са нещо, което ни отличават в цял свят. Тяхното разнообразие е огромно. Във всеки край на България те са с различни елементи, някой са подобни, но като цяло имат богат асортимент. Изработването им не е никак лесно, тъй като се изисква прецизност и точност. Шевицата е символ на българската сила, богата душевност, както и непрестанен стремеж към красота и изящество.

шевици 1

Цветове  - най използваните цветове са червено, зелено, бяло ( това не Ви ли напомня за българското знаме). В доста местности обаче се използват също оранжево, жълто, синьо. Като цяло в шевиците преобладава топлата гама.

Орнаменти  - използват се предимно геометрични фигури -  ромб (символ на женското начало), правоъгълник, квадрат. В огромно допълнение са и флоралните елементи. Темите за  плодовитост, семейство и благоденствие на рода са основни във везбата на  шевиците.

шевици 2

Българската шевица е нещо много специално . Нe е случайно е украсявала дрехите на нашите предци. Предназначението й е много по-дълбоко. В нея е вложена сила, послание, защита. Везана около пазвите на ризата шевицата покрива и предпазва зоната на пета чакра и стига до сърдечната чакра. Голяма част от шевиците по литаците на жените, както и пендарите, обхващат и слънчевия сплит, който има отношение към успеха в материалния свят. Ментето и елека на мъжете са били бродирани или пък извезвани с гайтани отново носейки естетическото въздействие.

шевици 3

Шевиците в дрехата показват социалния статус и мястото й в йерархията – в семейството и в обществото. Колкото е по-богата една жена, толкова повече орнаменти и цветове има по дрехите й.
Българските шевиците са с богати форми, а често и доста динамични. Те се изработват предимно от вълнени конци, които са трайно боядисани. При някои шевици цветовете на са много наситени и контрастни заради органичните багрила, които се ползват.
Темата за шевиците е много обширна и богата, като самите тях. Дано тази статията е представлявала интерес за Вас и Ви е запознала с малка част от нашето наследство.