Изобретяването на слот машината и история на слота

Въпреки че, повечето хазартни игри могат да бъда проследени стотици години назад във време, раждането на слот машината датира от 1887г. Това е момент, в който Америка е ставала все по-богата, а Ню Йорк е започнал да има слава на най-луксозния град на Земята. Време, в което е имало изобилие от пари в брой и покерът е бил основното забавление на наслението. Ситман и Пит имали идея да направят машина, която да позволява на човек да "играе покер", дори когато няма човек насреща. Изобретението им включвало 5 барабана, всеки от които съдържал символите на 10 различни карти - общо 50 карти. Пускаш монета и машината ти казва каква ти е ръката. Ако имаш добра ръка - печелиш награда.

2

Идеята на тези, базирани на покера, машини се разпространява много бързо, и в рамките на няколко години - почти всеки бар в Ню Йорк има такава машина. Въпреки това, ранните съоражения са били примитивни и са нямали механизъм за пресмятане на стойността на ръката и изплащане на печалба. В случай на печеливша игра, хората са получавали награда от бармана под формата на безплатно питие или цигари, тъй като паричните бонуси са били нелегални.
Да влезе Слот Машината

3Новото преимущество идва от автомобилния механик от Сан Франциско - Чарлс Фей. Той измисля петдесет различни комбинации, намалявайки броят на бараните от 5 на 3, и замествайки десетте картови стойности с картинки, изобразяващи диаманти, сърца, копия, подкови и счупени камбани. Идеята вече е била много проста: ако имаш еднакви символи - печелиш. Три еднакви символа дават по-голяма награда, а три камбани - най-голямата. Така известното изобретение бързо набира популярност на Източния бряг на САЩ, а публиката кръщава машината "Либърти Бел" / Камбана на Свободата/ . Последното допълнение към слота е дългият лост, който се дърпа рязко надолу, за да започне играта.С простичкия си дизайн и истинските парични награди, предлагани на някои места, Либерти Бел бързо става предпочитана машина в баровете и на двата бряга на САЩ. Чарлс Фей, обаче, упорито е отказвал да сподели изобретението си и е настоявал сам да произвежда слотовете, вместо да сключи сделка с някой производител.

4

Камбаната на Свободата не е можела автоматично да изплаща печалба и е било задължително до нея да седи човек, който да дава парите на играчите, и обсесията на Фей да направи такава машина, го е разсейвала. Какво точно се е случило с него - не е ясно, но по някое време между 1907 и 1910, Милс Новелти Компани въвеждат нова слот машина - Оператор Бел. Новата игра също имала камбана, но останалите символи били заместени с плодове, поставяйки началото на известните и играни и до ден днешен Плодови игри. Хазартните историци спорят дали Фей всъщност не е имал бизнес с Милс, или Оператор Бел е наистина имитация, която ефективно слага край на монопола на Фей. 

Слота машината завладява света
В отсъствие на Фей, Милс Компани продължава да се развива. Собственикът - Хърбърт Милс, е имал склонност към масово производство и е бил известен като "Хенри Форд на слот машините". Той е гледал да произведе възможно най-много устройства - максимално бързо, и за няколко години са направени над 30 000 бройки, разпределени във фабрики в САЩ и Европа. До 1915г, всички скъпи железни версии са заменени с дървени, които са били много по-евтини за производство.

През 1919г. е въведен Сухият режим в САЩ и алкохолът става нелегален. Теоритично погледнато, това можеше да е краят за развиващата се слот индустрия, тъй като машините са били основно по баровете из цялата страна и известно време е изглеждало точно така, тъй като промяна в закона през 1909г. прави нелегално слот машините да изплащат парични награди. Въпреки това, собствениците на нелегални барове решили не се съобразили с това. Така, паричните награди се върнали и придобили известност като любимото занимание на гангстерските съпруги. Това създало много здрава слот култура, която остава и до днес. Когато Сухият режим приключва през 1933г., машините вече са лесни за производство в големи количества и са имали добра популярност. Законите и легализирането на хазарта (най-вече в Невада) водят до златна ера за слот машините, като компаниите се надпреварвали да създадат различни вариации на старите игри. Появили се класическите машини като Лаян Хед, Роман Хед, Уар Ийгъл и Касъл Фронт и разнообразието на слотовете започва да се превръща в тяхна основна характеристика. 

Електронната епоха
5

До 60те години на ХХ век, машините вече са електронни, като Мъни Хъни от 1963г на Бали Технолоджи предлага залози в различни монетни деноминации и по-високи изплащания. Ярките светлини и звуковите ефекти на тези машини, в комбинация с потенциално много високи джакпоти прави тази нова порода слотове изключително популярни.
Първият видео слот е бил Форчън Койн, създаден от Уолт Фрали през 1975г. Той е нямал движещи се барабани и подвижни части и представлявал просто телвизионен екран. Зад екрана е имало компютърен чип, който е създавал самата игра. Без да могат да виждат въртящите се рилове, губещите играчи били убедени, че компютърът ги лъже. Това чувство го има и до ден днешен в играчите, разбира се, тъй като много хора смятат че машините "лъжат" и не отдават лошия си късмет на неблагоприятната математика. Постепенно, повече и повече играчи започват да прозират, че видео-слотовете не са "подправени".
По същото време, заради лошата слава на Форчън Койн, Уолт Фрали продава машината си на IGT. Този производител се доказва с времето като гигант в производството на слотове, създавайки известните и до днес Клеопатра и Уийл ъф Форчън.

Големите пари привличат големите тълпи
Както всяко нещо, нарастващите печалби са това, което правят слотовете толкова популярни. Когато се комбинират слот-машини на различни места в една голяма система, прогресивните джакпоти могат да се продължат, да се трупат при всеки неуспешен опит да бъдат грабнати. Най-голямата регистрирана печалба е 39.7 милиона долара, спечелени на Мегабъкс в Ескалибур, Лас Вегас. С компютърните версии, опциите за печалба стават още повече и има много повече начини за печелене на пари. Броят на риловете нараства от три до девет на някои игри, с различни печеливши комбинации, сложни символи и високи деноминации на залога - за специалните играчи. Към средата на 90те години, Микрогейминг вече имат първия онлайн слот игри, които стават все по-популярни с изгряването на онлайн хазарта.
Днешните слот машини предлагат феноменални графики, звук и лесен достъп. В заключение, днешните слот машини са просто в по-изкусителни обвивки от тези на Чарлс Фей, чието изобретение радва милиони играчи и до днес.