6 призрачни места, които не искате да посетите

Само след един ден, милиони деца по света ще честват Хелоуин – маскарад, на който всеки се преобразява в нещо страшно, за да прогони злите духове. И макар този „празник“ да е популярен основно в англоговорящите страни, има много българи, които също са запознати с древния келтски обичай. И по този случай сме подготвили един любопитен материал, в който става въпрос за напълно реални места по света. За които обаче се носят слухове, че са обсебени от духове. Дали това е така – никой не знае. Но все пак, малко са тези, които се престрашават да посетят призрачните локации, особено нощем.

Вижте 6-те прокълнати места, на които не искате да бъдете на Хелоуин:

 

Катакомбите на Париж

katakombite

Това е една от най-посещаваните забележителности във френската столица, наред с Лувъра и Айфеловата кула. Катакомбите всъщност представляват световноизвестни костници и съдържат останките на 6 млн. души. Именно този факт им носи репутацията на най-голямото гробище в света. Парижките катакомби са създадени през 18-ти век., когато жителите на града се се оплакали от голямото гробище, което се е намирало в непосредствена близост до къщите им. Така управата на Париж е решила да премести всички човешки кости в изоставена каменна кариера, която с годините се превръща в символично „подземно царство на смъртта“. Всъщност катакомбите се намират само на 20 м. под самите улици, но си остават една от най-призрачните локации в цял свят.

 

Кулата на Лондон

800px Tower of London viewed from the River Thames

Източник: Wikipedia

Кулата на Лондон е историческа крепост и е най-старата сграда, използвана от британското правителство – построена е през 1066 г. за 1000 години история, съвсем очаквано да ѝ се носи репутация на прокълнато място.

Мрачната слава на Кулата се носи от столетия насам, главно заради превръщането ѝ в затвор и известните екзекуции, проведени там. Всъщност това е един от най-призрачните замъци в Англия – легендите са, че каменните коридори се обитават от призраците на Ан Болейн, Хенри VI и доста други благородници.

Днес доказаните постоянни обитатели на Кулата на Лондон са черните гарвани с по едно отразяно крило, за да е сигурно, че няма да отлетят. Поверията са, че Англия ще падне в момента, в който Кулата остане без гарвани, поради тази причина странните птици умишлено се държат там. 

 

Припят, Украйна

pripyat

Припят е най-близкият град, намиращ се до аварията в АЕЦ Чернобил. След избухването на атомния реактор, градът е евакуиран. Според експерти, ще са нужни близо още 900 години, за да бъде градът годен за обитаване.

В днешни дни, изоставеното селище се е превърнало в град-призрак, в който от десетилетия не са живели никакви хора. Мрачната енергия на мястото привлича ентусиасти от различни краища на света, които предполагат, че там ще намерят паранормална активност.

 В типичен съветски стил – от жилищните блокове до детски играчки, Припят припомня за една отминалата епоха. 

 

Болницата Уестън Стейт в Западна Вирджиния

 

bolnica

Тази зловеща сграда е едно от най-прокълнатите места в Америка, поне според американците. Бивша болница и санаториум за психично болни – това е причината, сградата от 19-ти век да е популярна с историите си за духове. В наши дни, болницата е изоставена, но има организирани нощни турове за всички смелчаци, които търсят паранормални явления.

 

Замъкът на Дракула

 

zamyk drakula

Най-известният вампир в света – Граф Дракула от Трансилвания е вдъхновил много кинопродукции и книги. Именно с вампири и зли сили е свързана и легендата за замъка Бран, който е един от най-красивите средновековни замъци в Румъния. Всъщност Влад III Дракула е личност, която е съществувала през 15-ти век. А суеверията за вампири и пиене на кръв не са доказани и до днес. Но все пак замъкът, за който се твърди, че е на Граф Дракула, в близост до Брашов, е посещаван от хиляди туристи. 

 

Най-призрачната къща в Англия

unilad house

Източник: Unilad

Къщата в Есекс, която е бивш средновековен затвор е била известна с името „Клетката“. Твърдяло се е, че е служела и за убиване на вещици през 16-ти век. Призрачната къща не може да си намери и собственици за по-дълъг период от време, именно заради странните и зловещи случки, които спохождат всеки.