Тайната на картите

Какви тайни крие зад себе си един от най-популярните методи за забавление - картите за игра. Всеизвестно е, че има стотици видове игри, в които картите намират приложение. Но нека обърнем повече внимание на историята около тяхното възникване и няколко по-интересни факта около нея.

Като повечето неща, които използваме и картите са китайско изобретение

Огромен интерес буди мистерията около измислянето на картите, все още няма достоверни източници, които да докажат кой точно ги е измислил. Знае се само, че са китайско изобретение. Най-ранните известни са от ІX век, от династията Танг. Стандартно едно тесте съдържа 52 карти. които са групирани в четири бои - купа, каро, спатия и пика. Всяка включва по 13 карти с нарастваща сила. Смята се, че символизират четирите основни елемента - Пиките са огън, купите - вода, спатиите - въздух, а карото - земя.

Как са изглеждали картите?

Първоначално картите в Китай са изглеждали по съвсем различен начин преди да придобият днешния си облик. Имали са 4 разделения, съответстващи на определено количество пари в кеш - дребни монети, купчинки монети, стотици монети и хиляди монети. Така при игри със залози, картите са били едновременно средството за игра и печалбата. За да бъдат още по-атрактивни картите са имали и специални украски.

Картите в Европа

Картите са достигнали Европа през XVIв. В началото те са били аристократична игра и както се досещате право да играят са имали само по-заможните. Интересен е първоначалният им вариант - стандартно тесте от 52 карти, разделени на 4 вида - чаши, монети, пръчки и мечове. Големината на картите е била от 1 до 10, а ролити им са били разпределени по следния начин: карта малик, тоест крал, наиб малик - вицекрал, танит аиб - заместник на вицекраля. Древните тестета не са съдържали карта дама. Причината е в целта на играта, която като повечето игри от това време е била с военна тематика.

Защо картите са червени и черни?

Смята се, че  червеният цвят е активен, а черният пасивен. Червените карти каро и купа показват активните дейности и съзнателните решения. А пък черните карти – пика и спатия, показват подсъзнателните чувства, стремежи и емоции, които ни ръководят.

Символика на боите на съвременните карти

 

 

Карите символизират богатство. Те са плочки с определена стойност или диаманти, както ги наричат по-късно. В италианския и испанския вариант карите са били кръгли. Трябвало e да изглеждат като монети, а в последствие французите ги правят като ромбчета, както са познати днес.

 

 

Има теория за Купите, че всъщност наименованието им идва от думата "чаша". Наименованието им идва от английски език, където “cup”, означава чаша. Твърди се, че първоначалната идея не е била фигурата да прилича на сърце, а на чаша. Някои хора придават на тази боя символ на любовта, емоциите и въображението.

 

 

На испански Пика означава меч, тоест символ на оръжията, битките, войните и съответно - силата, куража, смелостта. В миналото пиките са били изобразявани като оръжия с остри върхове, но в последствие, губят това значение. Когато войните и битките ставали прекалено жестоки, някои нации предпочитали да изобразяват пиките като листа.

 

 

Спатиите са символ на ума, разсъдъка, речите и думите. Във Франция думата за спатия означава детелина. Върху картите от тази боя се виждат и елементи, които наподобяват клонки и пръчки.