Как празнуват Коледа по света?

Наближава най-празничното време от годината, което всички свързваме с подаръци, домашен уют и споделени мигове с любимите хора.

Всички обичаме коледните празници и всяха християнска страна ги чества подобаващо. Любопитен факт е, че различните държави имат съвсем различни традиции, с които отбелязват Рождество Христово. Всяка страна вижда Коледа през погледа на вековните си култура и обичаи.

Ние ти представяме няколко коледни традиции, които със сигурност ще те изненадат:

Англия:

cottageswithopenfiresforchr

Източник: http://www.christmas-cottage-england.co.uk/

Англия - макар и рядко да имат снежна Коледа, англичаните обичат да честват празника с великолепна украса у дома. Закичване на колената елха, поставяне на чорапи за подаръци и всевъзможни лампички са само част от традицията на Острова. Празничната вечеря на Коледа се състои най-често от пуйка с гарнитура от картофи, а десертът е коледен пудинг, в който се слага монета. Семействата се събират в святата нощ и пеят коледни песни.

Италия:

blogs 5 stunning italian christmas markets

Източник: Shutterstock.com

Италия - италианците ядат по Коледа риба и пържени меса, но приготвят и задължителния сладкиш “панетоне”, който представлява козунак с грозе и мандарини. Масата не се раздига в святата нощ - точнo както и в България. Панаири, фойерверки и празнични песни са задължителна част от празника. При италианците също има традиционна пуйка, но тя се сервира не на вечеря, а на обяд. Коледните базари затварят на 5-ти януари със забележително шествие.

Канада

christmas canada quebec

Източник: Reader's digest

Канада - много празнична украса, цветни лампички и улици, обсипани с елхички и елени - разбира се - тези на Дядо Коледа. Подаръците се раздават по време на коледната вечеря. На всяка входна врата се забелязва и специален венец от елхови клонки. Канадците излизат в коледната вечер да събират лакомства и пари, които да дадат на бедните.

Русия:

3152976897 216eb53d04 o 56a3a0613df78cf7727e4329

Източник: tripsavvy

Русия - Бъдни Вечев в Русия се отбелязва на 7-ми януари, според Юлианския календар. Една от старите традиции е в клоните на коледното дръвче да се скрива клетка с бели гълъби, които на Коледа да се пускат на свобода, за да донесат на семейството здраве и късмет. Задължителното постно ястие на Бъдни Вечер при руснаците, се нарича сочиво. То се приготвя от пшеница, орехи, мед и мак. На празничната трапеза трябва да има 12 постни ястия.

САЩ:

tradition of christmas unitedstates

САЩ - това е страната, в която Коледа се чества повече от легендарно и запомнящо се - навсякъде има ярка светеща украса (най-вече по домовете на американците), коледните базари в градовете са десетки, а Дядо Коледа можеш да срещнеш на почти всеки ъгъл. Американците се приготвят за коледните празници няколко месеца по-рано. А пазаруването на подаръци отнема трая поне месец. В училищата, почти винаги, се организират специални коледни пиеси. Традиционната коледна вечеря включва пълнена пуйка със зеленчуци, а десертът е коледен пудинг. В Америка обичаят е семействата да се събират по Коледа и да си подаряват подаръци.

Австралия:

australian christmas beach

Източник: Banarsi Designs

Австралия - доста често Коледа се празнува на плажа, предвид климата. Интересно е, че Коледа в Австралия се пада по време на лятната ваканция и отпускарския сезон. Един от обичаите е пеенето на коледни песни със свещ в ръка - хората се събират по площади и около катедрали и честват с музика светлия празник.