Символика на зодиакалните знаци

Всички знаем, че астрологията е цяла необятна наука. С годините интереса към небесните съзвездия стана голям. Излезнаха много нови книги, които обогатиха знанията и разкриха още информация за мистиката на зодиакалните знаци.
Зодиакалните знаци, по-които се правят астрологични карти са дванадесет. Въпреки, че хората сме строго индивидуални един от друг, символиката им знаци е еднаква.

ОВЕН  - „Аз съм!"

овенТози знак наподобява на рога, но всъщност означава взрив. Това много отговаря и за характера на хората под зодиакалния знак на Овена.Тъй като той е първият знак от зодиака, това се свързва с началото на възникването на света. Овенът символизира началото, сутринта, пролетта, шефовете, заповедите, насилието, импулсите, авторитета, младостта, мъжествеността, амбицията, виталността, сексуалната енергия, импулсивността, оръжията.

ТЕЛЕЦ – „Аз притежавам!"
телец

На пръв поглед Телеца прилича на глава на бик с рога, това означава Земя и Луна и е знак за създаване на материя и пространство. Символизира силата на волята, постоянството, твърдостта, стабилността, конкретиката, упорството, издръжливостта, силата, чувствеността, формата, музиката, гласовите данни, постоянството в чувствата, природата, земеделието.

БЛИЗНАЦИ – „Аз мисля!"
близнаци

Знакът на близнаци представлява два полумесеца, които едновременно са заедно и разделени. Този знак символизира материалното и духовното, хармонията и дисбаланса. Тъй като знакът е въздушен, той символизира комуникацията, търговията, интелектуалната дейност, братята и сестрите, приятелите от детството, писмената реч, езиците.

РАК – „Аз чувствам!"
рак
Знакът много наподобява и символна на Ин и Ян, а двата кръга се свързват отново със Слънцето и Луната, създавайки идеята за хармония, баланс, цикличност.  Зодия Рак символизира майчината любов, семейството, родината, дома, кухнята, масите, жените, реките, чувствата, въображението.

ЛЪВ – „Аз искам!"
лъв

Символът на зодия Лъв се смята, че идва от гръцката буква Ламбда, с която започва думата лъв на гръцки. Знакът на зодията прилича много и на глава на лъв с дълга опашка или отметната назад грива. Лъвовете като цяло са творчески настроени личности. Символът им означава енергичността, креативността, спектаклите, гордостта, суетата, величието, забавленията, спортовете, спекулациите, детството, възпитанието, издигането, славата, властта.

ДЕВА – „Аз анализирам!"
дева

Девата е единствената женска зодия в зодиака, съответно и знакът й символизира женското начало. На някои места се среща сравнението на символа с майката, аналитичността, логиката, работливостта, детайлността, подчиняването, домашните любимци.

ВЕЗНИ – „Аз уравновесявам!"
везни

Знакът на Везните буквално наподобява везна, но също символизира Слънцето и хоризонта, залеза и изгрева, хармония, баланс, справедливост, както и непрестанното лутане на зодия Везни между две крайности. Характерни за тях са равновесие, равноправие, допълващият се принцип, съгласието и съгласуването, красота, хармония, изтънченост, дипломатичност.

СКОРПИОН – „Аз желая!"
скорпион

В този знак се вижда "М", буквата се свързва с Mortal (смъртоносен), която представа се допълва и от завитата навън скорпионска опашка със стрела в края й. Знакът на тази зодия недвусмислено навежда на мисълта за опасност. 

СТРЕЛЕЦ – „Аз виждам!"
стрелец

Стрелата е символът на този знак. Това е Кентавър стреляш с лък. Той е символ на прогреса, абстрактното мислене, приключенията, искреността, мъдростта, висшите учения, независимостта, ясните идеи и цели, така характерни за представителите на тази зодия.

КОЗИРОГ - „Аз мога!"
козирог

Това знак символизира опашката на риба и рогата на коза. Символ на земното и морското, хармонията, но и дисбаланса между двете. Характеризират се с политиката, земята, планините, върховете, изолираните и отдалечени местности, борбите, препятствията, забраните, кармата, лошия късмет, обратите на съдбата, успешната кариера, упадъка, старите хора.

ВОДОЛЕЙ – „Аз знам!"
водолей
Символът на тази зодия са две вълни, които напомнят за равенството. Така може да се тълкува, че Водолеят би живял балансирано, но трябва да се има предвид, че често изпитва противоречиви чувства. Символът на зодията може да означава и нови мисли и идеи, в които Водолеят се къпе.

РИБИ – „Аз вярвам!"
риби

Знакът на зодия Риби символизира и кръговрата на живота. Зачертаните линии обаче навеждат на мисълта за края на един цикъл, както Риби са последната зодия от зодиака. Символизират подвижността, те са много хлъзгави, за това и често знаят как да се „изплъзнат“ от неприятна за тях ситуация, океаните, промените, гостоприемството, напитките, пороците, прикритостта, предателствата, зависимостите, бягството от задълженията, самотните дейности, тайните науки, шпионажа, камуфлажа, лицемерието, преструвките.